Egy plébános 15 év alatt 95 ezer dollárral, azaz mintegy 27 millió forinttal rövidítette meg az egyházközséget az Egyesült Államokban. Az ügyre azok után derült fény, hogy az atyát autóbaleset érte és az összetört autójában 18 ezer dollár készpénzt találtak egy táskában. Igazi amatőr. Ezt Magyarországon a papok sokkal jobban csinálják.

A hatóságoknak azt állította, hogy a saját pénzéről van szó. A gyanút fogott rendőrök azonban átkutatták a paplakot, ahol további dollárral teli táskákat találtak. A templom pénzügyeinek alaposan kivizsgálása fedte fel, hogy isten szolgája a közösség pénzét a saját bankszámlájára irányította, továbbá megdézsmálta a készpénzt is.

Az ügy elég bizarr és megdöbbentő. Hogy lehet egy tanult ember, egy művelt írástudó ennyire amatőr? Kinek jutna eszébe – mondjuk Márai (köz)munka alapú országában – pap létére, hogy a váratlanul nála felbukkant lopott pénzt a sajátjának ismerje el. Nálunk ezt zsigerből pont fordítva tenné isten bármelyik szolgája. Az ebül szerzett jószág nem az övé, hanem a közé. Állítaná a világ legtermészetesebb módján.

A magyar katolikus egyház minden templomszolgájának több esze van mint az amerikai plébánosnak. Hasonló esetben bármelyikük tiszta rutinból is azt mondta volna, hogy a pénz az egyházközségé, a hívők tulajdona. Nem lopunk, mi kérem szépen, csak élünk az emberek nagylelkűségével, sőt visszaélünk vele. A magyar állam és a hívők önként adják a milliárdokat, miért kellene azt a papoknak ellopniuk?

A magyar katolikus egyház a pénzszerzésben évszázadok alatt nagy rutinra tett szert, amit a Fidesz Magyar Polgári Párt uralkodásának elmúlt éveiben tovább sikerült tökéletesítenie. Minden állami és közpénz mindig és kizárólag a köz szolgálatának ígéretével kerül, a magyar katolikus egyház lyukas zsebébe. Még az is, amin jakuzzis luxusvillát, vásárolnak, vagy amiből keresztény focipályát építenek maguknak. Lopni is tudni kell!

Egy farizeus isten házában

Még egyetlen egyházi vezető, vagy plébános sem volt olyan balfácán, hogy az egyébként tényleg csak és kizárólag az egyház saját céljait, vezetői kényelmét szolgáló pénzeket a magáénak ismerjen el. A legrosszabb esetben a köz szolgálatával nem indokolható kiadásokat a jó isten szolgálatával magyaráznák. (A jósisten ugyanis soha, semmilyen szolgáltatásért nem fizet sem utalással, sem kápéval, bármilyen áfás számlát is kapna.) Az egyház az említett viselkedéssel a 10 parancsolatból legalább hármat megszeg.

A 7-est, „ne lopj”… a 8-ast „ne hazudj és mások becsületében kárt ne tégy” illetve a 10-est, „Mások tulajdonát ne kívánd!” E cikknek nem témája a 6. parancsolat, „a ne paráználkodj!” de azért megemlítjük – mint ugyancsak problematikust -, mivel az utóbbi időben látványosan megnőtt az ezzel is összeütközésbe kerülő istenszolgák száma.

És itt van az első parancsolat: „Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!” Mint látszik az első parancsban szó nem esik a Fidesz szolgálatáról, sőt mintha inkább tiltaná a szent írás mások, mint az Isten imádatát és szolgálatát. Tehát Orbán Viktor istentelen istenítését is.

És akkor itt van a 3. parancs, ami szerint „az úr napját szenteld meg!” Magyarul tartsd be a munkaszüneti napot! Hát ezzel a 3. paranccsal is komoly és egyre komolyabb gondok vannak a keresztény Magyarország keresztény kormányának keresztény munkatörvénykönyve miatt, ami ellen sem a nem keresztény, sem a keresztény szakszervezetek, sem a keresztény egyházak ezidáig eredményesen a szavukat nem emelték fel.

Ha alaposan megvizsgáljuk, a 4. parancsolat betartása is komoly kívánni valókat hagy maga után. Az „atyádat és anyádat tiszteld!” parancsolatot betartva ugyanis minimum többször ennyi idősek otthonát kellene az egyháznak üzemeltetnie, egyáltalán az időseket inkább támogatni és megbecsülnie lenne istennek tetsző. Nem a pénzükre, négy évenként a Fidesz színeiben a szavazataikra hajtani.

Most már odáig jutottunk, hogy a 10 parancsolatból 7 parancsolattal komoly gondjai vannak a magyar katolikus egyháznak (is). Maradt 3 parancsolat, amelyek betartása egyelőre nagyobb kívánni valók nélkül tud sikerülni. Ezek: a 2. (Isten nevét hiába ne vedd”!; a 5. „Ne ölj” és a 9. „Felebarátod házastársát ni kívánd!”

A 9. parancsnak egyébként az egyház szempontjából legkorábban értelme akkor lesz, ha megszűnik a cölibátus és isten szolgái is házas emberek lesznek. Most még szinglik és azt csinálnak egymással, amit akarnak, egészen addig, amíg abba a ministráns gyereket nem vonják be.

Alaposabb vizsgálódás után az látszik, hogy bizony az 5. parancsolat betartásával sem lehetünk maradéktalanul elégedettek, hiszen a ne ölj parancs azt is jelenti, hogy ne hagyj másokat se ölni. Pártunk és kormányunk azonban (a katolikus egyház bűnös hallgatásától támogatva) a menekültek befogadása ellen hirdeti az igét, valójában viselkedésével a halálba kergetne mindenkit, akik nem keresztények, nem fehér bőrszínűek, vagy nem tejelnek Rogán Antalnak.

Egyedül tehát a tízparancsolat 2. pontja az, amit teljesítettnek lehet elfogadni, mivel sem a keresztény magyar politikusok, sem a magyar katolikus egyház „isten nevét hiába nem veszi” a szájára. Ezt kizárólag pénzért, érdekből, a hatalom, Orbán Viktor szolgálatában teszi. A drága jó atya úristen, Mária Magyarország védőszentje és minden egyéb katolikus szentek örök dicsőségére.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s