A magyar GDP alakulása 2008 és 2018 között

Az orbáni bel- és külpolitika lényegének megragadása nem követel túl nagy intellektuális erőfeszítést. Már csak azért sem, mert kiagyalói sem fektettek bele túl sok szellemi energiát. Mindenek előtt azért voltak ennyire nihilisták, mert semmilyen szellemi értékük nincs is. Másodsorban azért, mert már jó ideje rájöttek, hogy primitívnek, kő hülyének és drót egyszerűnek lenni kifizetődő a politikában.

Az orbáni és a fideszes credo röviden és a Fidesz választóik által is érthetően megfogalmazva a következő: „mindenki megdögölhet, csak nekünk jó legyen”. Aki ennél nagyobb intellektuális tartalmat talál a jelenlegi magyar kormány hazai és nemzetközi fellépéseiben, az nyugodtan fáradjon a kasszához és vegye fel a rendkívüli felfedezésért portálunk által felajánlott pénzjutalmat.

Amikor idehaza akarjuk leírni a Fidesz-uralom lényegét, akkor nem kell túl sok gazdasági mutatót, vagy ilyen-olyan nemzetközi összehasonlítást végigböngészni. Elég, ha két dologra koncentrálunk. Az első és talán a legfontosabb: mennyivel lett gazdagabb a magyar lakosság a Fidesz-10 éves kormányzása alatt és mennyivel a vezető politikai réteg, annak rokonsága, baráti köre, seggnyalói, vazallusai és lízingelt értelmisége?

Mindenféle számmal lehet bátran dobálózni, de a lényeg a lényeg. A mellékelt táblázat szerint a magyar gazdaság teljesítménye, azaz a hazai össztermék nagysága, a GDP 2018-ra még mindig nem érte el a 2008-as szintet. Ez azt jelenti, hogy annak semmi gazdasági alapja, anyagi háttere nincs, hogy a magyar lakosság jobban éljen, mint ahogy élt 2008-ban. Az országban nem termelődött meg az ehhez szükséges anyagi háttér.

Így nőt a leggazdagabb magyarok vagyona

Akkor pedig felmerül a jogos kérdés: milyen alapon születtek az elmúlt 10 évben olyan roppant nagyságú magányvagyonok a Fidesz táborához tartozó vállalkozóknál? Hogyan lehetséges, hogy miközben a gazdaság teljesítménye még mindig a 10 évvel ezelőtti szinten toporog, a magyar nemzeti nagytőke jó néhány tagja megtöbbszörözte, még inkább megszázszorozta a vagyonát?

A választ imponálóan világosan látszik az említett adatokból. A magyar nemzeti nagytőke hatalmas gyarapodása a Mészáros Lőrincek és Tiborcz Istvánok kirobbanó sebességű meggazdagodása mögött nem a magyar gazdaság teljesítménye, hanem a magyar államtól ellopott és az Európai Unióból érkezett támogatásból kihasított pénzek állnak. Nevezzük nevén a gyereket: lopott százmilliárdok.

Magyarországnál csak egy ország korruptabb az EU-ban

Olyan pénzek, amelyeknek nem Mészáros Lőrincnél, nem Tiborcz Istvánnál, Garancsi Istvánnál és társaiknál, hanem a magyar állampolgároknál, a magyar kis- és közepes vállalkozóknál, a lakossági fogyasztásban kellene lennie. Ezek a pénzek azonban az Orbán-oligarchák vállalataiban, még inkább magánszámláikon, a saját bankjaikban, vagy óvatosabb duhajok esetében svájci és egyéb ellenőrizhetetlen bankszámlákon vannak.

Azt, hogy a közpénzek ilyetén magánosítását sikerült megvalósítani, nem csak annak köszönheti az Orbán-klán, hogy minden demokratikus ellenőrzési lehetőséget kikapcsolt a parlamenti törvénygyár magas fordulaton járatásával, hogy a demokrácia alapintézményeit megszüntette, vagy teljesen kiüresítette, a saját irányítása alá helyezte, hanem annak – és talán a leginkább annak – hogy a magyar társadalom mindezt tétlenül nézi, egy – alul képzett és félre tájékoztatott része – egyenesen tapsikol hozzá.

Az egy főre jutó egészségügyi kiadások az EU-ban

Idehaza „a mindenki megdögölhet, csak nekünk jó legyen” irányvonal áldozatául estek a magyar szegények, a vidéki lakosság döntő része, az alsó középosztály, a közszolgálatban alkalmazott és a közszférát üzemeltető értelmiség, az oktatás és az egészségügy, a szociális ellátó rendszer, a nyugdíjasok világa és lassan már az értelmiségi elit, a tudósok és a művészek egyre vékonyodó rétege is.

Még néhány év és mindenki Mészáros Lőrincnek és társainak, végső soron Orbán Viktornak fog dolgozni, aki nem multiknál van munkaviszonyban. A munkatörvénykönyv drákói szigorítása, a magyar dolgozók mérhetetlen jogfosztása és kizsákmányolása nem elsősorban a nemzetközi nagyvállalatok érdeke – nyilván nem panaszkodnak miatta – hanem a sokkal rosszabb hatékonysággal, vagy éppen a rentabilitás határán működő fideszes oligarchák Patyomkin cégeinek létszükséglete.

Nemzetközi téren „a mindenki megdögölhet, csak nekünk jó legyen” nem csak abban nyilvánul meg, hogy Magyarország immár nyíltan rasszista jelszavakkal folytat bevándorlás ellenes politikát, pontosabban: a saját – egyébkén rosszul felfogott érdekében – minden humánus alapelvet lábbal tiporva, tagadja meg a segítséget mindenkitől, akit nem tart kereszténynek, magyarnak, vagy akinek nem tetszik a bőrszíne.

A déli határkerítés

A „mindenki megdögölhet, csak nekünk jó legyen” ugyanilyen tragikus megnyilvánulása az, ahogyan Magyarország kivonja magát minden nemzetközi együttműködésből, ahol bármilyen csekély áldozatot is kellene hozni, nem is elsősorban a rászorulók megsegítésére, de a probléma által leginkább érintett országok támogatására, az elvárható szolidaritás megnyilvánulásaként. Még pontosabban Orbán Viktor sorban hagyja cserbe Magyarország szövetségeseit az EU-ban és a NATO-ban.

A „mindenki megdögölhet, csak nekünk jó legyen” jelszó még tovább egyszerűsíthető. Lényegében arról van csak szó, hogy Orbán Viktor már jó ideje felismerte, az általa haláláig megtartani tervezett hatalom csak akkor nem fog kicsúszni a kezéből, ha szakít a nyugattal, a nyugati demokratikus normákkal és egy kínai, orosz, vagy török modellt, esetleg ezek keverékét hozza létre, olyan rendszert, amely a demokrácia látszata mögött biztosítja egy ember, Orbán Viktor korlátlan hatalmát és az egész ország anyagi javainak kisajátítását jelentő gazdagodását.

Putyin, Erdogan, Orbán

Ehhez kell Vlagyimir Putyin orosz elnök, Recep Tayyip Erdoğan török elnök, a kínai kommunista párt és mindenki más olyan politikai erő és kalandor barátsága, aki ugyanazon az oldalon, vagyis a nyugattal szemben definiálja magát. A magyar kormány ma közelebbinek érzi magához az azeri-, a török-, a belorusz, a brazil államfőt, vagy az orosz diktatúrát és vezérét Vlagyimir Putyint, mint bármely civilizált nyugat-európai ország vezetőjét és politikai rendszerét. Ez az érzés egyébként egyre inkább kölcsönössé válik.

Orbán már az európai szélsőjobbal kacérkodik és azok is maguk között szeretnél látni. Hogy még nincs abban a táborban, csak annak köszönhető, hogy az európai parlamenti választásokon elmaradt ezen erők Orbán által megjósolt és remélt térnyerése, az Európai Uniót továbbra is a jobb- és balközép nagy néppártok, a liberálisok és újabban a zöldek, vagyis változatlanul nem a neonácik irányítják.

A visszaszámlálás már megkezdődött. Orbán Viktor mára abba a helyzetbe lavírozta saját akaratából saját magát, amiben Kádár szenvedett 1956 után. Az MSZMP első titkára is szívesebben maradt volna itthon, vagy utazott volna bárhová máshová nyaralni, mint az akkori Szovjetunióba, de minden nyáron odavárták raportra. Az idén eljött az ideje annak is, hogy immár Orbán Viktornak is Oroszországban kelljen töltenie a szabadságát

Egyelőre – még a látszat megőrzése érdekében – nem személyesen Vlagyimir Putyin vendégeként tölti a szabadságát Oroszországban a magyar kormányfő, hanem csak véletlenül van abban a városban, ahol éppen az orosz elnök is tartózkodik. De nem olyan sokáig kell titkolni az életre (halálra) szóló barátságot, Orbán perverz vonzódását Putyin iránt. És Vlagyimir Vlagyimirovicsnak sem kell már sokáig vigyáznia a látszatra, hogy Brüsszelben nem mondhassák, magához rendelte a csicskását.

Orbán-Putyin két jó barát

A baj nagyobb, mint sokan gondolják. Orbán már most is olyan messzire ment, ahonnan nincs visszaút. Vagy ő, vagy Magyarország. Együtt a kettő nem megy. Nincs jövője a hintapolitikának a nyugat és a kelet között. Magyarország csúszik a lejtőm és hamarosan megérkezik Putyin ölelő karjaiba. Akkor majd a magyar értelmiség végre a tettek mezejére lép. Megmozdulnak legjobb koponyáink és komoly dugó lesz az M1-es autópályán Bécs felé. Aki időben határt akar fogni, annak kéretik jókor elindulni.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s