A német katolikus egyház 2018-ban 216 078 hívét veszítette el. Ennyien léptek ki az egyházból. Ez a második legnagyobb éves veszteség a II. Világháború óta. 2017-ben még „csak” 167 504-en fordítottak hátat az egyháznak. Vagyis tavaly a kilépések 28 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi értéket. Jelenleg a német lakosság 28 százaléka (mintegy 23 millió német) tagja a katolikus egyháznak.

Csak 2014-ben lépett ki több ember az egyházból (217 716) mint tavaly. A legfrissebb statisztikai adatot a Német Püspöki Konferencia titkára, Hans Langendörfer atya, „aggodalomkeltőnek” nevezte. Nincs mit szépíteni az adatokon, azok egy trendet jeleznek, amely már a korábbi években is jellemző volt. „A katolikus egyháznak ezekkel az adatokkal önkritikusan és konstruktívan kell szembe néznie” – vélekedett Langendörfer.

Hozzátette: az előrejelzés, amely szerint 2060-ra a németországi katolikusok száma a jelenlegi felére esik vissza – reális veszélynek látszik. A jelenség gyökere „az eltávolodás az egyháztól, a nagy mértékű bizalom- és hitelességvesztés”. Teljesen világossá vált, hogy „az emberek változásokat szeretnének az egyház működésében”.

A német katolikus egyház nem is nézi ölbe tett kézzel a hívők elvándorlását. Sinódust kezdeményeztek a témában, amely 2020-ben indulna és két év alatt egyházi reformot dolgoz ki. A folyamatot mindenek előtt az egyházon belüli szexuális zaklatások napvilágra kerülése indította el.

A reformra megérett legfontosabb területeknek a szinódust előkészítő civilek és püspökök az „egyházi hatalommegosztás”, a „szexuális erkölcs” és a papi életforma szabályozását, azon elül a cölibátus kérdését, továbbá a nőknek az egyház szolgálatába történő bevonását tartják.

Kivételesen szerencsésnek mondhatják magukat a magyar katolikusok, akiket a magyar állam, a Fidesz-kornány megkímél minden, a német egyházat sújtó traumától. Magyarországon virágzik a katolikus egyház. Vagyona évről évre nő. Az államtól hozzá áramló pénzek nagysága történelmi csúcsokat dönt. A magyar klérus nem szembesül az egyházon belüli szexuális zaklatás problematikájával, sőt egyre több iskolája és egyre nagyobb befolyása van a magyar fiatalságra.

Ezért cserében csak tartani kell a száját, nem kell beleszólnia a Fidesz-komrány politikájába, sőt támogatnia kell azt, amit a busás anyagi juttatásokért cserébe meg is tesz. A magyar katolikus egyháznak egy szava sincs a magyar szegények jogfosztása, a menekültek minden krisztusi normát megsértő kezelésével szemben és – természetesen – a klérusnak nem fáj a magyar demokrácia felszámolása. Ahogy az sem, hogy Orbán Viktor minden keresztény mérsékletet lábbal tiporva beköltözött a budai királyi várba.

Arról, hogy Magyarországon hányan fordítanak hátat a katolikus egyháznak, hányan csalatkoznak benne, természetesen nincs statisztika. A magyar püspökök ugyanis kézzel-lábbal védekeznek az ellen, hogy – német mintára – Magyarországon is bevezessék az egyházi adót, aminek segítségével valós képet lehetne kapni a hívők tényleges számáról és ezen keresztül az egyháznak nyújtott támogatás indokolt nagyságáról.

Németországban – szemben Magyarországgal – megvalósul az egyház és az állam szétválasztása. A német katolikus egyház az egyházi adókból él, amit a felekezet tagjai fizetnek, és amit a német adóhivatal szed be, von le a munkahelyi bérekből a személyi jövedelemadó meghatározott százalékában. Aki katolikusnak deklarálja magát automatikusan adóalannyá válik. Ez vonatkozik minden egyéb vallásra is.

Németországban tiszta a kép arról, ki mit nyújt a társadalomnak és azért mit kap a társadalomtól vissza. A német egyházi törvény szerint az egyházi adót az egyházak vetik ki, de a német adóhivatal szedi be és nemfizetés esetén hajtja is be. Az egyház és az állam szétválasztására tekintettel és mert ebből eredően az állam nem támogathat semmilyen egyházat, az egyházi adó beszedéséért az egyházak térítést fizetnek az adóhivatalnak.

A német egy polgári demokratikus modell, amihez képest a magyar gyakorlat egy feudális állam berendezkedését másolja, ahol Orbán Viktor a jó király uralma legitimálásáért és támogatásáért cserébe előjogokkal és sok-sok pénzzel jutalmazza az egyházat, amely cserében kordába tartja a hívőket és a hatalom feltétlen szolgálatát hirdeti közöttük. És ez csak egy az orbáni politika számos vonatkozásából, ami évszázados visszalépést és a demokratikus polgári államrend tagadását jelenti.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s