Aggódnak a G7-ek a Zuckerberg librája miat

Aggódnak a G7-ek, a legerősebb gazdasággal rendelkező országok képviselői, ráncolják a homlokukat a központi bankok elnökei, mert veszélyt, bizonytalanságot és nagy kockázatot szagolnak a Facebook kriptovalutájában, az új digitális pénzben. Kontrollért, szabályerdőkért, biztonsági intézkedésekért kiáltanak.

Egyelőre a Facebook-alapító Zuckerberg csak ijesztget, hogy jövőre beindítja a digitális pénznyomdáját és a kereskedést a saját virtuális valutájával, ami csak annyiban lesz virtuális, amennyiben a jelenleg forgalomban lévő pénzek valósak.

Mivel lehet lesz érte vásárolni a neten, Zuckerberg librája pont olyan funkcionális lesz, mint a többi pénz, pont arra lehet majd használni elsősorban, mint a hagyományos valutákat. Arra, hogy egyeseknek kevés, másoknak sok, megint másoknak még több, néhány embernek meg rengeteg librája legyen. Ha nem így lenne, bottal se piszkálná a librát senki.

Szerintem a programba eleve bele lesz építve a pénz értékvesztése és a nagy inflációval járó valutaválság is az alkalmazás szerves részét képezi majd, ahogyan az ilyesmi az igazi valutákhoz is hozzátartozik, már vagy ezer éve. Számítani lehet majd valódi nagy összeomlásokra, digitális pénzügyi válságokra is, amikor szinte megszólalásig hasonlítani fog a kriptovaluta az igazira.

Nyilván megjelennek majd a digitális spekulánsok, a Facebook-brókerek, amitől majd meg fog tetszeni a libra a pénzvilágnak, és mindazoknak, akik – ahogy a központi bankok elnökei is – nagy tétben játszanak, és akár egy éjszaka alatt képesek billiárdokat veszíteni.

Nem lesz az sem új, hogy a pénz mozgása anonimmá válik, hiszen most is az. Minél nagyobb pénzösszegről van szó, annál kevésbé lehet megkérdezni, hogy honnan jött és éppen hová tart. Én például az OTP-ben minden alkalommal megmutatom a kisasszonynak a személyi igazolványomat, és a lakhelykártyámat, amikor befizetek 10-20 ezer forintot a fiam kontójára. Ezzel szemben – olvasom – Andy Vajna hagyatékából valaki úgy vett fel néhány milliárdot, hogy máig nem tudni ki volt az illető. (Otthon felejtette a személyiét, a lakhelykártyáját?)

A nagy oknyomozók mondják: kövesd a pénz útját! Ha rájössz egyszer, hogy kitől és kihez mennek naponta a világ négy évtája között a dollár és euró milliárdok és billiók, akkor sem fogod megérteni, hogy mi ebben a legálisabb, a korrektebb, mint ha veszünk egy játékprogramot, vagy egy feliratos pólót a Zuckerberg librájáért a Facebookon.

Matolcsyák rajta vannak a problémán

Egyébként meg nem az a baj, hogy mondjuk nincs elég forintja a magyaroknak, mert van nekik bőven. Forint annyi van mint a pelyva. A gond azzal van, hogy nem egyenletesen oszlik 9,5 millió felé. Szerencsére Matolcsi Györgyék már dolgoznak a problémán.

A megoldást abban látják, hogy el kell érni, fideszeseké legyen minden pénz. Ha ez maradéktalanul megvalósul végre, akkor semmi mást nem kell tennie azoknak, akiknek nincs elég, mint be kell lépniük a Fideszbe. Ez, amilyen egyszerű, olyan zseniális!

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s