Magyarország a Bruttó Hazai Össztermék (GDP) 7 százalékát költi az egészségügyre. Ausztria a 11 százalékát. A magyar GDP az osztrák GDP egy harmada. Ha Magyarország is a GDP-je 11 százalékát fordítaná az egészségügyre, akkor pont egyharmadát szánná erre a célra, mint Ausztria.

Mivel nem 11 százalékot, hanem csak 7 százalékot fordít rá, így nem egy harmadát költjük az osztrák kiadásoknak az egészségünkre, hanem a 33 százalék 64 százalékát, azaz alig több, mint egy ötödét (21 százalékát)

A GDP-t nehezebb lenne az osztrák szintre emelni, azaz megháromszorozni. Egyszerűbb lenne az egészségügy kiadások arányát a 7 százalékról 11 százalékra emelni.

Ez önmagában nagy előrelépés lenne, hiszen azt jelentené, hogy Magyarország legalább a saját gazdaságának teljesítményével arányosan, annyit költ a lakossága egészségére, mint Ausztria a saját gazdasági teljesítményével arányban.

A valóság ma az, hogy Ausztria 5-ször annyit költ a lakossága egészségére, mint Magyarország.

(Az osztrákok mintegy 9 millióan vannak és Magyarország lakosságának száma 9,7 millió, tehát a lélekszám különbsége nem játszik lényeges szerepet az adatok összehasonlításánál.)

Egyébként a mellékelt ábra, amely az Európai Statisztikai Hivatal az Eurostat 2015-ös adatait tartalmazza már a lélekszámra vetítve, ugyanezt a különbséget mutatja. Ausztria 4063 eurót fordít egy polgárára, addig Magyarország 806 eurót.

Az EU megfigyelt 27 tagországa közül (Máltáról nincs adat) mögöttünk csak Horvátország, Lengyelország, Lettország, Bulgária és Románia végzett.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s