Évek óta tartó titkos tárgyalásokra derült fény a német kormány és az utolsó német császár, II. Vilmos családja, a Hohenzollern ház, konkrétan a nevében fellépő Georg Friedrich Prinz von Preußen között. Az ük-ük unoka egy 1926-os törvényre hivatkozva több ezer műkincset, továbbá bútorokat, könyvtárakat és az egykori paloták, köztük a potsdami Sanssouci kastély lakhatási jogát követeli vissza.

Felmérhetetlen értékű kulturális hagyatékról van szó, amelyek állami múzeumokban, közgyűjteményekben, könyvtárakban vannak közszemlére téve, továbbá a német állam és a porosz tartomány tulajdonát képezik. A Hohenzollern ház egyébként az egykori NDK területének orosz megszállása miatt kialakult rendkívül jogi helyzetre is hivatkozik keresete alátámasztására.

Monika Grütters német kulturális miniszter szerint a császári család leszármazottainak eddig egyetlen követelését sem találták megalapozottnak, és a kormány, valamint az illetékes szövetségi állam, illetve az érintett önkormányzatok nem látják jogi alapját az ingatlanok és ingóságok visszaszolgáltatásának. A tárgyalásoktól azonban nem zárkóznak el, de úgy vélik, azok a teljes érték legfeljebb 0,1 százalékában lehetnek indokoltak.

A Sanssouci

Míg a Hohenzollern ház tagjai egyelőre meg kell elégedjenek a hajléktalan státuszukkal és a vagyonkájuk, a festmények, könyvtárak maradnak a köz tulajdonában, addig Európa egy másik szegletében, Magyarországon éppen ellentétes folyamat tanúi vagyunk. Egy Orbán Viktor nevű magánzó, a felcsúti Orbán-házból, az egész magyar nemzeti vagyonra jelentett be igényt.

A felcsúti Orbán-ház a Hohenzollerneknél eredményesebbnek mutatkozik, mivel feje, Orbán Viktor már beköltözhetett a budai várba. Az oda illő nemzeti kincsek, festmények és egyéb dekorációs elemek megszerzése sem bizonyult bonyolult, évekig elhúzódó -feladatnak, – bár ezek közül soha semmi nem volt az Orbán-család tulajdona -, mert csak le kellett azokat akasztani az érintett állami múzeum faláról, és kész.

Az új feudális uralkodó Orbán-ház a szemünk előtt jön létre. Míg a hanyatló és keresztény gyökereiket veszejtő nyugaton a Hohenzollernek reménytelen végharcaikat vívják a liberális, értsd: az államot és az egyházat szétválasztó, az embereket származásuktól függetlenül azonos jogokkal felruházó, a törvényt a közösség szolgálatába állító liberális jogállammal, addig nálunk Magyarországon az ellenkező irányú folyamat mára bevégeztetett.

Míg Georg Friedrich Prinz von Preußen az utolsó német császár II. Vilmos ük-ük unokája a régi vagyont és gazdagságot akarja visszaszerezni, addig Orbán Viktor Mihály az Orbán-házból a nulláról akar II. Vilmos ük-ük unokájához hasonló státuszra szert tenni, amire minden esélyes meg is van. Nem kellett ehhez semmi más, mint a demokráciát, a magyar jogállamot felszámolni, és helyette egy II. Vilmos korabeli feudális rendszert, az úgy nevezett illiberális NERT létrehozni.

Mivel mára az állam egyenlő Orbán Viktorral, a nép pedig egyenlő a nullával, senki és semmi sem tudja megakadályozni az Orbán-házat abban, hogy évszázadokkal visszaforgassa a magyar történelem kerekét, új feudális uralkodó osztályt és benne egy Orbán-császárt kreáljon Európa közepén, a 21. század elején, az Európai Unió egyik tagországában, részben az EU-tól kapott pénzek felhasználásával.

Ami ma Magyarországon történik, az Európa, az Európai Unió szégyene. A brüsszeli politikusoknál és az európai nagyhatalmak vezetőinél jobban már csak a magyar embereknek, főleg a magyar értelmiségnek kell szégyellnie magát, hogy mindezt tétlenül, impotensen nyavalyogva nézte végig, így saját maga ásta meg a saját sírját, amibe a végén – Orbán Viktor udvarias kérésének eleget téve, miden fizikai erőszak nélkül – saját magát fogja szomorúan bele lőni.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s