Jasna Góra

A lengyel katolicizmus kultikus központjában Czestochowában, a Jasna Góra-i kolostorban szokásos egyházi rendezvényen, amelyet a családoknak szentelnek minden évben, apokaliptikus képet festett a lengyel valóságról a rendezvény vezérszónoka, a sandomerz-i püspök Edward Frankowski

Az egyházi vezető szerint Lengyelországban hadjárat folyik a papok, a vallás és az egyház által hirdetett értékrend ellen. A homoszexuálisok, a LGBT-ék és a gender eszmék segítségével akarják aláásni a lengyelek erkölcsi és nemzeti tartását. A papi pedofília vádjával igyekeznek csökkenteni az egyház hitelét.

A püspök – a hallgatóság élénk tetszésnyilvánítása közepette – nem sokat tétovázott, gyalázatosnak, szégyenletesnek és visszataszítónak minősíteni a melegek felvonulásait, az LGBT emberek megjelenését, a gender tanokat. Egyenesen „Lengyelországot elárasztó istentelen özönvizet” vizionált. Özönvizet, amit számára a meleg felvonulások, az LGBT és a gender jelent. Ezeket devianciának minősítette, amelyeket a sajtó, a televízió, a színházak és a filmművészet terjeszt.

Külön kitért arra a „szörnyű provokációra” amelynek keretében a czestochowai fekete madonna képet egy meleg felvonuláson szivárványszínű fejdísszel ékesítettek. Frankowski számára ez valóságos istenkáromlás, ahogy a melegek, az LGBT emberek életvitele és viselkedése is a jó isten által megszabott természetes rend elleni vétek. A meleg felvonulások egyszerűen a kereszténység ellen irányuló demonstrációk – jelentette ki. Ezek társadalmilag és törvényesen sem tűrhetők meg.

Mise a családért

A párt és vezetői nevének konkrét említése nélkül meleg szavakat szentelt az aktuális lengyel hatalomnak, azt állítva, hogy kezükben jó helyen van Lengyelország sorsa. Az ellenzéket egyszerűen lekommunistázta, akik a nemzet elvesztésére törnek. A fiatalság nagyobb szerepére apellált a jövő Lengyelországának megteremtésében, de mivel 3 millió lengyel vándorolt ki az országból az elmúlt években, a nemzet fenntartása érdekében követelte az abortusz azonnali és teljes betiltását.

A rendezvényen felszólalt a lengyel katolikus egyház mezsgyéjén tevékenykedő, milliárdos Tadeusz Rydzik atya is, aki saját televízió- és rádió adója segítségével mérgezi a lengyel közéletet. Mondanivalójának lényege az volt, hogy Lengyelország vezetésében, a közigazgatásban, az igazságszolgáltatásban, az iskolákban és a kulturális intézményekben kizárólag katolikusok tölthessenek be vezető funkciókat, hogy az ország a jövőben is a katolicizmus értékrendje szerint működhessen

Mindezek fényében akár hálát is adhatnánk a magyar katolikus egyház visszafogott, mértéktartó viselkedése láttán, amiért a magyar püspöki kar megelégszik az egyház vagyonának folyamatos és a közvagyon, a magyar adófizetők, a magyar szegények kárára történő gyarapításával, azzal, hogy a magyar állami oktatási rendszert a saját kezébe veszi. De legalább kussol a nagypolitikában és nem akar nemzetmentőnek látszani, mivel csak és kizárólag egy istent, a pénz istenét ismeri és szolgálja, és nem is akar igazából ennél többe. Istennek hála. Bár ez is több a soknál.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s