Bírói jelentés alkotmányos válság közelinek értékeli a magyar helyzetet

Az Európai Bírói Egyesület áprilisban Magyarországon járt vizsgáló bizottságának jelentéséről számol be részletesen a Wiener Zeitung pénteki száma. A lap idézi a jelentés, amely szerint a jogállamiság kritikus állapotban van Magyarországon, a helyzet rendkívül kényes. A dokumentum úgy látja, hogy a magyar jogállamiság 2018 májusától kezdődően nehéz helyzetbe került és valójában a helyzet egy „alkotmányos válság” jegyeit mutatja

A magyarországi helyzet rendkívüli súlyossága indokolja, hogy a jövő héten hétfőn a bécsi Justizpalastban kezdődő nemzetközi tanácskozáson, amelynek témája a „Európa és a jogállam” lesz, központi helyet fog elfoglalni a magyar helyzet, mindenek előtt az OBH befolyása a bíróküldésre.

Mindenek előtt Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének szinte teljesen ellenőrzés nélküli tevékenységét bírálja a jelentés és felhívja a figyelmet arra, hogy ezt a politikai minden kritika nélkül tűri. A cikk emlékezet arra, hogy a magyar kormány az elmúlt hónapokban az Európai Bizottság kemény kritikájával szembesült az igazságügy reformja miatt.

Sabine Matejka az Osztrák Bíróegyesület elnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben a figyelem a jogállamiság lengyelországi helyzetére összpontosult, de a hétfői tanácskozást ki kell használni a magyar helyzet előtérbe helyezésére, mivel – ahogy fogalmazott – „a magyar kollégáknak nem sok esélyük van a probléma nyilvánosság elé tárására, mivel a sajtón nagy része a kormány ellenőrzése alatt áll.”

A cikk felidézi, hogy az Orbán-kormány a rendkívül erős uniós kritika hatására visszalépett az igazságszolgáltatás tervezett reformjától. Ugyanakkor emlékezetet arra is, hogy máig nem sikerült a bírók egységes akaratának érvényt szerezni és leváltani az OBH éléről Handó Tündét.

A magyar jogállamiság helyzetének romlását bizonyítja, hogy a magyar kormány gyakorlatilag megszüntette a sajtópiac sokszínűségét, folytatódik az alkotmány eróziója és a kisebbségi jogok folyamatosan sérülnek az országban. A helyzet odáig durvult – a lap szerint – hogy az európai parlamenti választások előestéjén az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát.

A lap a jelentésre hivatkozva írja, hogy komoly aggodalomra ad okot, hogy az OBH elnöke számos esetben akadályozza bírák kinevezését bíróságok élére, érdemi és tartalmi indoklás nélkül, sőt helyettük a saját jelöltjeit nevezi ki. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagjainak megválasztása kutyakomédia volt és – áll a dokumentumban – és példátlan az is, hogy tavaly januárban a 15 tagból egyszerre öten, és 12 póttag is lemondott.

Alapos a gyanú, hogy ezek mögött az OBH és a befolyása alatt álló bírósági vezetők nyomása húzódik meg. Azzal az ürüggyel, hogy a megmaradt 10 tag között nincs a munkajognak képviselője, Handó Tünde a tanácsot illegitímnek nyilvánította és megszüntette vele az együttműködést.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s