A jó példa ragadós. Recep Tayyip Erdoğan is rájött, hogy pénzzé lehet tenni még a török útlevelet is. Eddig 1000 külföldit sikerült meggyőzni arról, hogy legalább 250 000 ezer dollár törökországi befektetés fejébe, török útlevélért folyamodjanak. A pénzért cserébe – egy alapos átvilágítás után – a török állampolgárság is megkapható.

Erdoğan elnyomó és agresszív, a nyugattal szembe forduló politikája miatt a török gazdaság mélyrepülésben van, a török líra a pincében hűsöl a nyári melegben. Hogy friss pénzhez juthasson Ankara, az elnök minden követ megmozgat. Főleg azok után, hogy a török központi bank elnökének leváltása után, a nemzeti valuta bezuhant, a Fitch hitelminősítő pedig BB-ről BB mínuszra rontotta az ország kilátásait.

Az új törökök főleg a Közel-Keletről verbuválódnak, úgyis mint: Irán (253), Irak (143), Jemen (97), Afganisztán (94) és Szíria (59). Mint látszik, mind olyan országok, amelyeknek polgárai a törökországi viszonyoknál is sokkal rosszabb helyzetben vannak. Abban is, hogy mozgásuk lényegesen korlátozottabb, mint egy török útlevéllel rendelkezőé, aki – jelenleg – a világ 140 országába léphet be vízummentesen.

Aki nem vásárol 250 ezerért ingatlan Törökországban, annak egy kicsivel többe kerül az állampolgárság, mert 500 ezer dollárt kell egy török bankban legalább 3 évre befagyasztania. Majd akár fél évig is várnia, amíg a biztonsági ellenőrzés befejeződik. A program beindítása mögött az áll, hogy az utóbbi időben lényegesen visszaesett a Törökországban befektetők száma.

Még 2017-ben is – minden noszogatás nélkül – több mint 4,7 milliárd dollárért vásároltak főleg Szaúd-Arábia és Kuvait polgárai ingatlanokat Törökországban, addig – a líra értékvesztése és a gazdasági válság miatt – ez mára a töredékére esett vissza. A pénzért állampolgárság program ugyan nyilván milliókat hoz a konyhára, de messze nem fogja megoldani a török gazdaság alapvető problémáját, amit Recep Tayyip Erdoğannak hívnak.

Azért van némi lényeges különbség a magyar letelepedési kötvények és a török állampolgársági pénzpumpa között. A török megoldásnál a pumpa végén a török állam áll, amely friss pénzhez jut. A magyar Rogán Tóni-féle megoldásnál az input oldalon a programot lebonyolító Rogán Tóniék tartják a markjukat. Ráadásul a kötvényeket tisztességes hozammal, vagyis kamatostul a végén a magyar államnak vissza kell fizetnie. Erdoğannak van még mit tanulnia Orbán Viktortól.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s