Németország Türingia tartományában a német rendőrség leparancsolt egy neonáci zenekart a színpadról, mivel tiltott dalokat adtak elő, egy másikat pedig azért, mert eltértek az előzetesen engedélyezett programtól. A dél-türingiai Themarban neonáci rockkoncertet tartottak, amelyre nagy létszámmal vonult fel több tartományból a rendőrség is.

Bírósági jóváhagyással cenzúrázták a fellépők programját és csak gyenge alkoholos italok árusítását engedélyezték. A szombaton is folytatódó rendezvényre azon a napon teljes alkoholtilalmat hirdettek meg. Az előre egyeztetett műsortól eltérő zenekart vasárnap estik fellépési tilalommal sújtották. A kisvárosban korábban sokkal nagyobb részvétellel rendeztek koncerteket a neonácik, amelyek rendre ellentüntetéseket váltottak ki.

Az idén egyelőre békésebb és méretében szerényebb a rendezvény, ami nagy mértékben arra vezethető vissza, hogy a rendőrség kellő bírósági támogatással a jog valamennyi lehetséges eszközét bevetette, hogy kordába tartsa a szélsőjobboldali „előadó művészeket” és lelkes közönségüket. Az elvárt 400 helyett alig százan érkeztek, akiket a hatóságok még így is számos ellenőrző ponton keresztül engedtek csak a helyszínre.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s