Valami nem jól megy a világban, vagy csak Svájcban. A legfrissebb hír szerint ugyanis 30 százalékkal megemelték a svájci szövetségi titkosszolgálat létszámát. Ez – írd és mond – 100 új titkosszolgát jelent, miután eddig 314-en voltak. Nem 315-en, hanem pontosan 314-en. Ezentúl 414-en lesznek.

A létszám ugrás szerűen nőtt, hiszen 2016-ban még csak pontosan 300-an voltak. Ehhez még hozzá kell tenni, hogy az egyes svájci kantonokban működő titkosszolgálati alkalmazottak létszámát is 30 százalékkal, összesen 30 fővel bővítették. Mi folyik itt?

Azon nem érdemes csodálkozni, hogy a 8,4 millió lakosú alpesi országban 414-en foglalkoznak az alkotmányvédelemmel, a terrorizmus elhárításával és a demokratikus intézmények védelmével, miközben az alig 10 milliós Magyarországon csak Orbán Viktor magánhadserege a TEK 600-800 fővel dolgozik.

A nyilvános adatok szerint vannak ennyien a TEK-ben, tehát itt is látunk egy 30 százalékos számot. Ennyi a bizonytalanság, hogy mekkora is lehet a létszámuk, ami valószínűleg titkos. Látjuk, hogy a hanyatló és rothadó, keresztény gyökereit veszejtő Svájcban, már nem csak a bankszámlák nem titkosak, de a titkosszolgálat létszáma sem. Hová fog ez vezetni? A végén ezt az országot is Orbán Viktornak kell megvédenie?

Az is érdekes, hogy a svájci titkosszolgálat (az NDB) létszámáról a Szövetségi Tanács és nem Svájc kormányfője, vagy köztársasági elnöke esetleg az NDB főnöke döntött. Egyébként kíváncsi lennék, hogy hányan tudnák most hirtelen megnevezni, hogy ki a svájci kormányfő és ki a köztársasági elnök.

Megsúgom: a Szövetségi Tanács fejét (aki így az államfő és a névleges kormányfő is) úgy hívják, hogy Alain Berset. Ki hallott felőle? A szövetségi kancellár pedig Walter Thurnherr. Bezzeg a mi Orbán Viktorunk nevétől hangos egész Európa. Mindenki ismeri.

Most már csak az igazán erős idegzetűeknek: Svájcnak nincs is saját nyelve, mint – mondjuk nekünk – a magyar. A svájciak össze-vissza, olaszul, franciául, németül beszélnek. Az eredetinek nevezhető nyelvet, a romans nyelvet alig 40 ezren beszélik. Hát igen, akar-e valaki egy ilyen ország állampolgára lenni. Egy olyan országé, ahol 414 titkosszolga vigyáz az álmára, és még csak azt sem lehet tudni, milyen az ország nyelve. A romans is latin betűket használ, vagyis nincs nekik még egy rovásírásuk sem.

Tekesek akcióban

Nem akarok túl sokat rugózni a svájci titkosszolgálat létszámán, de még csak annyit: Svájc a világ második leggazdagabb országa az egy főre jutó hazai össztermék, a GDP alapján. Ez fejenként több mint 80 ezer dollár (2017). Magyarországon ugyanez a szám 15 ezer dollár körül van. Akkor most kérdem én: mi a bánatos francért nem jut még egy kis pénz a svájci titkosszolgálatra, hogy legalább annyian lennének, mint a mi TEK-eseink, amikor az alpesi ország – Magyarországgal szemben – a migránsok egyik kedvelt célpontja. A nyugat megérett a pusztulásra.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s