Az utasok orrának a „Relax“, „Energize“, „Fresh White Tea“ és a „Happy Enjoy“ illat áll a rendelkezésére. Az illatosított szerelvényeknél az egyes kocsik ajtaján feltüntetik, milyen illat van odabent, és ennek alapján lehet még a beszállás előtt választani, ki milyenben akar utazni.

A bécsi metró vezetése úgy véli, hogy minden eszköz felhasználható annak érdekében, hogy a bécsiek kiszálljanak az autóikból és inkább a tömegközlekedést, a metrót vegyék igénybe. Azt is figyelembe vették, hogy az éghajlat melegedése miatt Bécsben is jobban izzadnak az emberek a korábbinál, ami nem feltétlenül javítja a tömegközlekedés népszerűségét.

Az idei tapasztalatok és a bécsiek szavazatai alapján döntenek jövőre a program folytatásáról, kiterjesztéséről. Az biztos, hogy az illatos metróval újabb jó pontot szerez az osztrák főváros a legélhetőbb városok világversenyében, amelyben rendre az első, vagy a második helyen szokott végezni.

Egyelőre a budapesti városháza nem erősítette meg, hogy hasonló illatosítást terveznének a székesfőváros metró alagútjaiban. Annyi szivárgott csak ki, hogy nálunk – amennyiben ugyancsak pacsulivonatokat indítanak – akkor stílusosan a Krasznaja Moszkva kölni lesz az egyik illat. A többi kocsi a magyar metróhagyományoknak megfelelően erősen korrupció szagú lesz, amihez az illatosító anyagot Mészáros Lőrinc egyik cége fogja szállítani.

Hogy nálunk is négy illat közöl lehessen választani két másik szagot is terveznek. Az egyik egy igazán magyaros illat, a pörkölt szaga lesz, míg a másik – a magyar katolikus egyház külön kérésére – a tömjéné. Ugyancsak az ajtóra elhelyezett piktogramok alapján lehet majd választani a szagok közül.

A Krasznaja Moszkva illatot egy sarló-kalapács fogja jelezni, a korrupciót Mészáros Lőrinc, a pörköltet Németh Szilár arcképe. A tömjén jele egy igazi templomi persely lesz, amibe igazi magyar pénzt is lehet majd bedobni. A legvalószínűbben megvalósításra kerülő javaslatnak azonban az látszik, hogy – az illiberális magyar rendszer jelképeként – minden kocsinak egyforma nemzeti izzadság szaga lesz.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s