Carola Rackete 

Egy olasz vizsgálóbíró kedden megszüntette Carola Rackete  házi őrizetét. Arra hivatkozott, hogy a német kapitánynő csak a kötelességét teljesítette, amikor a fedélzetére vett több mint 40 menekültet a tengeren, majd az olasz hatóságok ellenállása ellenére olasz földön tette őket partra. Elutasította azt a vádat is, amely szerint a kapitány ellenállt volna a hatósági intézkedésnek.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter csalódással fogadta a döntést és azonnal bejelentette, hogy kezdeményezte Carola Rackete kiutasítását Olaszországból, mivel Salvini szerint a tengerész veszélyt jelent országa nemzetbiztonságára.

A jelenleg érvényes olasz törvény szerint menekültekkel csak akkor köthet ki egy hajó az országban, ha biztosított azok befogadása más országokban. A most partra tett menekülteket Németország, Franciaország, Luxemburg és Portugália csak azt követően fogadta be, hogy partot értek.

A bíróság döntése komoly vereség Salvini számára, aki Carola Rackete ügyére valóságos hecckampányt épített fel és súlyos háborús bűnnek állította be a cselekedetét, azt hangsúlyozva, hogy Olaszországnak semmilyen kötelezettsége nincs a menekültekkel szemben.

A tengerész elleni eljárás komoly nemzetközi visszhangot keltett, számos kormány, így a német is, tiltakozott és azonnali szabadon bocsátását követelte. A neten alig két nap alatt több mint 1 millió eurót gyűjtöttek a kapitány jogi védelmének költségeire. Mindeközben ugyancsak a világhálón lejárató kampány indult ellene.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s