Németországban és Olaszországban néhány nap alatt mintegy egymillió eurót gyűjtöttek össze az emberek az Olaszországban letartóztatott német hajóskapitány jogi védelmének finanszírozására. A németek több mint 700 ezer, az olasz adakozók több mint 400 ezer eurót dobtak össze.

A 31 éves német hajóskapitánynő, Carola Rackete ellen illegális bevándorlás támogatása, a nemzetközi hajózási szabályok megsértése és hatósági intézkedéssel szembeni ellenállás a vád, amiért a parancsnoksága alatt álló “Sea-Watch 3” hajóval a nyílt tengeren töltött 17 napnyi várakozás után, minden tiltás és az olasz partiőrség felszólítása ellenére több mint 40 menekülttel a fedélzetén kikötött az olaszországi Agrigent kikötőjében.

A kapitánynőt azonnal letartóztatták és házi őrizetben tartják. Tettéért akár 10 év börtönt is kaphat. Közben Németország, Portugália, Franciaország és Luxemburg bejelentette, hogy befogadja a menekülteket. Az olasz hatóságok viselkedése és a kapitány letartóztatása nagy nemzetközi felháborodást váltott ki. Német politikusok szerint ha hajótöröttek életének megmentése bűncselekménynek számít, akkor nagy baj van Európával.

A német külügyminisztérium és számos más európai kormány a kapitány azonnali szabadon engedését követelik és azzal vádolják az olasz kormányt, hogy hisztériakeltéssel igyekszik politikai tőkét kovácsolni magának. A humanitárius fellépést, a hajózás nemzetközi szabályainak betartását próbálják meg kriminalizálni. Berlin arra is emlékezteti Rómát, hogy a menekültek megsegítésében rá háruló feladatok ellátására egymilliárd eurót kapott az Európai Uniótól.

A szélsőjobboldali Matteo Salvini olasz belügyminiszter súlyos bűncselekménynek minősítette a kapitány tettét és azt hangsúlyozta, hogy országának semmilyen kötelessége nincs a menekültekkel szemben. Arról a Matteo Salviniről van szó, aki nem olyan régen videóüzenetben tett hitet a közte és Orbán Viktor között meglévő véleményazonosságról a migráció kérdésében.

Mindeközben ordenáré hecckampány tört ki az olasz neten, ahol ezerszám jelennek meg a német kapitányt női mivoltában is súlyosan sértő bejegyzések, amelyekben több száz “néger” általi megerőszakolást és ehhez hasonlókat kívánnak neki. Nem hiányoznak a német ellenes tirádák is, amelyek szerint a “náci Berlin” el akarja árasztani Olaszoszágot fekete bevándorlókkal.

Nem lehet, hogy Matteo Salvini és Orbán Viktor nem tudják milyen szellemet szabadítottak ki a palackból ócska nacionalista, rasszista és fasiszta hozzáállásukkal a migrációs válsághoz. A felelősség az övék azért, ami Európában gyűlöletkeltés terén zajlik, és amivel szemben az egész kontinensnek mielőbb és határozottan fel kell lépnie.

Ennek első lépése a Salvinik és Orbánok eltávolítása a nemzetközi politika színpadáról. Orbán esetében a magyar társadalom külön felelősséggel tartozik önmagának és Európának is.

Zsebesi Zso

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s